‘t Waar oktober 2021

Beste liefhebber van de kunsten,

Eindelijk is het zover, de in een vorige nieuwsbrief al genoemde tentoonstelling over het leven van De Molukkers aan de Dollarddijk in Groningen wordt binnenkort werkelijkheid.

Hieronder leest u over de ontstaansgeschiedenis van dit project en waar dit toe geleid heeft.

Ik nodig u van harte uit om te komen kijken en raad u aan om na 6 november te komen. Vanwege Corona is een gespreid bezoek wenselijk.
Graag tot ziens!

Tussen de Dijken: Herinneringen het Ambonezenbosje

Langs de Dollarddijk buigen de bomen van het Ambonezenbosje in de strakke zeewind. Dit onverwachte bos in de weidse Carel Coenraadpolder is genoemd naar de Molukse bewoners die er tussen 1953 tot 1960 woonden. Een bijzondere plek met een bewogen geschiedenis, die wordt verbeeld tijdens de expositie Tussen de Dijken van schilder Maike van der Kooij in Galerie Bo Lumen te Finsterwolde.  

Maike van der Kooij werkte jarenlang in een schaftkeet aan de rand van het Ambonezenbosje. Ze kwam er graag om de polder en kwelders te fotograferen, tekenen en schilderen. Toen ze eind 2018 haar eerste bosportretten schilderde, klopte het verleden bij haar aan. Ze wist dat deze plek een bijzondere geschiedenis had en besloot zich er verder in te verdiepen. Zo ontstond een plan om een serie portretten van oud-bewoners te maken om hun gedeelde verleden in woonoord CC-polder een gezicht te geven.

Expositie Tussen de Dijken

Samen met auteur Marjan Brouwers bezocht ze oud-bewoners thuis of wandelden ze samen door het bosje om ter plaatse herinneringen op te halen. Op basis van deze verhalen schilderde Maike portretten en maakte ze panelen waarop ze het verblijf in het woonoord verbeeldt. De portretten en panelen zijn van zaterdag 6 tot en met 28 november 2021 te zien tijdens de expositie Tussen de Dijken in Galerie Bo Lumen, Hoofdweg 39 te Finsterwolde. De expositie wordt op zaterdag 6 november geopend om drie uur door oud-bewoner Rudy Pattipeiluhu. Daarna is de expositie te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur tot en met 28 november.

Boekpresentatie

In april 2022 verschijnt bij Uitgeverij Passage het boek ‘Tussen de Dijken. Herinneringen aan het Ambonezenbosje.’ In dit boek combineert auteur Marjan Brouwers de herinneringen van de inwoners met de geschiedenis van de Molukkers in Nederland en in het bijzonder de CC-polder. Haar teksten worden afgewisseld met de geschilderde portretten en panelen van Maike van der Kooij.

Tijdens de expositie in Bo Lumen kunnen bezoekers hun belangstelling voor het boek aangeven door hun e-mailadres achter te laten of door hun e-mailadres door te geven aan Uitgeverij Passage: info@uitgeverijpassage.nl