Ambonezenbosje

Sinds 2018 werken Maike van der Kooij en Marjan Brouwers aan het project Woonoord Ambonezenbosje. In een en combinatie van beeldende kunst, fotografie, historie en literatuur vertellen zij het verhaal van de Molukse gezinnen die in de jaren vijftig en zestig in het Woonoord Carel Coenraadpolder woonden.

Eind 2020 vindt de expositie en boekpresentatie plaats in Galerie Bo Lumen, voormalige galerie Waalkens in Finsterwolde.

Doel

Een beeld geven van de Molukse gezinnen die tussen 1953 en 1961 in dit woonoord woonden en daarna (hoofdzakelijk) in Appingedam, waar ze nog altijd een hechte gemeenschap vormen. Dit doen we door deze bewoners te portretteren via het schilderwerk van Maike en de geschreven teksten van Marjan. De portretten en andere schilderijen van Maike en de verhalen van de bewoners opgetekend door Marjan vormen de basis van de expositie en het boek. Geen journalistiek of historisch beeld, maar een kunstzinnig portret, waarin de oud-bewoners hun eigen verhaal vertellen.

Uitwerking (onder voorbehoud)

  • Geschilderde portretten van de bewoners nu
  • Schilderijen gebaseerd op oude foto’s uit de tijd van het woonoord
  • Begeleidende teksten bij de schilderijen
  • Korte gefilmde portretten
  • Boek over de geschiedenis van het woonoord en de verhalen van de bewoners, inclusief de schilderijen en foto’s van de expositie.